SUPERPRZEPIS

Indyk w galaretce z ziołami

  • 1
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Indyk w galaretce z ziołami

Samej żelatyny dodałam więcej, bo chciałam uzyskać od razu formę odpowiednią do krojenia i tam jest jej raz więcej.

Do galaretki, która zastyga w pojemnikach wystarczy tyle co podaję w składnikach.

Składniki:

Indyk w galaretce z ziołami

 

 

Sposób przygotowania:

Indyk w galaretce z ziołami

przygotowanie

Indyk w galaretce z ziołami
czas gotowania zależy w czym i jak bedzie gotowany- szybkowar to 15 minut:)

Cebulee opalamy.

Z wszystkich składników- oprócz żelatyny- gotujemy rosół, studzimy.

Obieramy i drobno kroimy mięso, 1 marchewkę kroimy na ćwierć plasterki.

przygotowanie

Indyk w galaretce z ziołami
ilość i wybór ziół dowolny i dopasowany do naszych smaków czy preferencji

Zioła drobno siekamy.

Odmierzamy wywar- powinno być około 800ml, jeżeli jest mniej dolewamy wodę, jeżeli więcej, wykorzystujemy do zupy, lub w inny sposób. Na galaretkę potrzebujemy tylko 800ml

Odlewamy pół szklanki i wsypujemy żelatynę.

Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia, ale nie zagotowujemy.

przygotowanie

Indyk w galaretce z ziołami
mięso rozdrobniłam dość mocno, inaczej źle mi sie kroi

Do miski, lub garnka przekładamy mięso, wlewamy zimny wywar i przygotowaną żelatynę- doprawiamy do smaku pieprzem, ew solą.

Tak przygotowaną galaretkę rozlewamy do pojemniczków i zostawiamy do stężenia.

Możemy zajadać z musztardą, cebulką i cytryną- każdy tak jak woli.

Moja była już tak doprawiona, ze zajadam ja z pajdą chlebka, bez dodatków:)

Smacznego.