Sposób przygotowania:
Indyk w galaretce z ziołamiprzygotowanie
Cebulee opalamy.
Z wszystkich składników- oprócz żelatyny- gotujemy rosół, studzimy.
Obieramy i drobno kroimy mięso, 1 marchewkę kroimy na ćwierć plasterki.
przygotowanie
Zioła drobno siekamy.
Odmierzamy wywar- powinno być około 800ml, jeżeli jest mniej dolewamy wodę, jeżeli więcej, wykorzystujemy do zupy, lub w inny sposób. Na galaretkę potrzebujemy tylko 800ml
Odlewamy pół szklanki i wsypujemy żelatynę.
Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia, ale nie zagotowujemy.
przygotowanie
Do miski, lub garnka przekładamy mięso, wlewamy zimny wywar i przygotowaną żelatynę- doprawiamy do smaku pieprzem, ew solą.
Tak przygotowaną galaretkę rozlewamy do pojemniczków i zostawiamy do stężenia.
Możemy zajadać z musztardą, cebulką i cytryną- każdy tak jak woli.
Moja była już tak doprawiona, ze zajadam ja z pajdą chlebka, bez dodatków:)
Smacznego.
SylaUla