Sposób przygotowania:
Indyk w sosie grzybowym
Mięso myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w kostkę. Pokrojone mięso przekładamy do woreczka, do którego dodajemy obie papryki, bazylię, oregano, zioła prowansalskie, zmiażdżone lub bardzo drobno posiekane ząbki czosnku, pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny oraz olej. Zawiązujemy woreczek i wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy. Tak przygotowane mięso wkładamy na noc do lodówki. Godzinę przed przystąpieniem do smażenia wyjmujemy mięso z lodówki.
Na bardzo dobrze rozgrzanej patelni smażymy zamarynowanego indyka. Następnie posypujemy go mąką przesmażamy, by mąka straciła swoją surowość. Na patelnię wlewamy wodę( mięso ma swobodnie pływać) i dodajemy sproszkowane grzyby. Całość gotujemy na wolnym ogniu i co jakiś czas mieszamy.
Gdy nadmiar płynu odparuje, mięso zmięknie, a sos będzie pyszny i aromatyczny możemy podawać.
Na bardzo dobrze rozgrzanej patelni smażymy zamarynowanego indyka. Następnie posypujemy go mąką przesmażamy, by mąka straciła swoją surowość. Na patelnię wlewamy wodę( mięso ma swobodnie pływać) i dodajemy sproszkowane grzyby. Całość gotujemy na wolnym ogniu i co jakiś czas mieszamy.
Gdy nadmiar płynu odparuje, mięso zmięknie, a sos będzie pyszny i aromatyczny możemy podawać.