Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Indyk w sosie owocowym

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso umyć, związać ciasno nicią, natrzeć oliwą, solą, papryką i czosnkiem,

Indyk w sosie owocowym

Składniki:

Indyk w sosie owocowym

 

  • 1 kg piersi indyka

 

 

 

 

  • sólSos:

 

  • 20 dag czarnych porzeczek (mogą być mrożone)

 

 

  • 2 łyżki cukru

 

  • łyżka winiaku

 

  • pół szklanki soku pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Indyk w sosie owocowym
Mięso umyć, związać ciasno nicią, natrzeć oliwą, solą, papryką i czosnkiem, włożyć do rękawa foliowego i piec godzinę w temp. 200°C. Przygotować sos: masło roztopić w rondelku, wsypać cukier i skarmelizować. Po rzeczki umyć, osączyć i krótko obgotować, przetrzeć przez sito i wlać do karmelu. Dolać sok z pomarańczy, winiak i gotować, aż sos zgęstnieje. Upieczone piersi indyka pokroić na plastry i po lać sosem. 100g - 120 kcal.

Tagi:

indyk