misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Indyk z kapustą pekińską i brokułami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Potrawa najlepiej smakuje z makaronem....

Indyk z kapustą pekińską i brokułami

Składniki:

Indyk z kapustą pekińską i brokułami

 

  • pierś z indyka 50 dag
  • mała kapusta pekińska
  • średni brokuł
  • cebula dymka 1 mały pęczek
  • czosnek 2-3 ząbki
  • grzybki suszone 2-3 szt
  • kukurydza mini 1 mała puszka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • miód płynny 1 łyżka
  • sos sojowy jasny 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • natka pietruszki posiekana 1 łyżka
  • starty świeży imbir 1 łyżeczka
  • woda 1/2 szkl
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Indyk z kapustą pekińską i brokułami
Mięso pokroić w plasterki. Kapustę pokroić w cienkie paski. Cebulę razem ze szczypiorkiem pokroić na małe kawałki i przekroić wzdłuż na cienkie paski. Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, ugotować do miękkości, wystudzić, odcedzić, wywar zachować, a grzyby pokroić w plasterki. Kukurydzę odsączyć, pokroić wzdłuż. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Brokuły podzielić na różyczki. Wymieszać wodę, miód, sos sojowy, sok z cytryny, zagotować, przyprawić do smaku pieprzem. Wlać niewielką ilość wywaru z grzybów. Powinien powstać sos słodko –kwaśny o grzybowej nucie smakowej. Ciepłym sosem zalać kapustę, przykryć, odstawić. W rondlu o grubym dnie lub woku rozgrzać mocno oliwę, wrzucić pokrojone mięso, zrumienić. Usmażone mięso wyjąć, trzymać w cieple. Na gorący tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucić czosnek, zeszklić. Dodać imbir i cebulę, smażyć 2-3 minuty, stale mieszając, następnie dodać: grzyby, brokuły i kukurydzę, mieszając smażyć 5 mi9nut. Do rondla lub woka wrzucić usmażone mięso i kapustę, wymieszać, na małym ogniu gotować 5-10 minut, aż wszystkie smaki i aromaty dobrze się połączą. W miarę potrzeby posolić do smaku i przyprawić pieprzem. Przed podaniem posypać natką. Potrawa najlepiej smakuje z makaronem.