edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Indyk z warzywami na kolorowo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Czasami ze sprzątania lodówki można zrobić coś naprawdę smacznego :)

Indyk z warzywami na kolorowo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Indyk z warzywami na kolorowo

 

  • 40 dag mielonego mięsa z indyka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółta cebula
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 marchewki
  • 1 żółta papryka
  • 2 łyżki czerwonej papryki w płatkach
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej (220 g po odcieku)
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30% (do smaku)
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • kminek mielony
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Indyk z warzywami na kolorowo
Paprykę opłukałam, usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam w paseczki. Cukinię opłukałam, pokroiłam w półplasterki. Marchew obrałam, opłukałam i również pokroiłam w półplasterki. Obie cebule i ząbek czosnku obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Czerwoną fasolę dokładnie osączyłam z zalewy. W rondlu z szerokim dnem rozgrzałam olej, wrzuciłam na niego mięso i smażyłam rozbijając łyżką sklejone grudki mięsa. Kiedy straciło swój „surowy” kolor, dołożyłam cebulę i czosnek, i smażyłam na niewielkim ogniu aż cebula zmiękła. Dodałam marchew i podlałam odrobiną gorącej wody. Po chwili dodałam paprykę surową i paprykę suszoną w płatkach, garnek przykryłam przykrywką i dusiłam do momentu aż kawałki papryki dały się przeciąć łyżką. Dodałam cukinię, a po krótkiej chwili dołożyłam odsączoną fasolę i pomidory z zalewą. Przez cały czas pilnowałam, żeby sos nie odparował i danie się nie przypaliło. Doprawiłam do smaku koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, ostrą papryką i kminkiem. Wszystko razem dusiłam kilka minut, żeby smaki się przeniknęły. Sos zagęściłam mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Podałam z makaronem spaghetti, posypane natką pietruszki.
Indyk z warzywami na kolorowo
Wszystkie warzywa oczyściłam i rozdrobniłam.
Indyk z warzywami na kolorowo
Do przesmażonego mięsa dodałam pokrojoną cebulę i czosnek.
Indyk z warzywami na kolorowo
Następnie dołożyłam marchewkę i po chwili obie papryki.
Indyk z warzywami na kolorowo
Po krótkim duszeniu cukinii dołożyłam osączoną fasolę i pomidory z puszki.