Sposób przygotowania:
Indyk z warzywami na kolorowo
Paprykę opłukałam, usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam w paseczki. Cukinię opłukałam, pokroiłam w półplasterki. Marchew obrałam, opłukałam i również pokroiłam w półplasterki. Obie cebule i ząbek czosnku obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Czerwoną fasolę dokładnie osączyłam z zalewy. W rondlu z szerokim dnem rozgrzałam olej, wrzuciłam na niego mięso i smażyłam rozbijając łyżką sklejone grudki mięsa. Kiedy straciło swój „surowy” kolor, dołożyłam cebulę i czosnek, i smażyłam na niewielkim ogniu aż cebula zmiękła. Dodałam marchew i podlałam odrobiną gorącej wody. Po chwili dodałam paprykę surową i paprykę suszoną w płatkach, garnek przykryłam przykrywką i dusiłam do momentu aż kawałki papryki dały się przeciąć łyżką. Dodałam cukinię, a po krótkiej chwili dołożyłam odsączoną fasolę i pomidory z zalewą. Przez cały czas pilnowałam, żeby sos nie odparował i danie się nie przypaliło. Doprawiłam do smaku koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, ostrą papryką i kminkiem. Wszystko razem dusiłam kilka minut, żeby smaki się przeniknęły. Sos zagęściłam mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Podałam z makaronem spaghetti, posypane natką pietruszki.
elzbieta8960
edytaha
Dzięki Elu :)