Sposób przygotowania:
κακαβιά inspirowana przepisem J. Olivera
Rozgrzewamy oliwe na spodzie garnka o grubszym dnie, wyłożyć na nią pokrojone w grubą kostkę cebulę oraz gałązki selera.Smażyć 5 minut, dodać czosnek. gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone grubo pomidory i ziemniaki, drobno pokrojoną marchewkę i wrzucamy liscie laurowe, zalewamy calosć bulionem, mieszamy i gotujemy razem przez 15 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone filety oraz wędzone szprotki, u mnie bez główek.Na średnim ogniu pod pokrywką dusimy nasz rybny gulasz przez kolejne 15 minut. na samym końcu dodajemy szafran, oliwę z oliwek i wg wlasnego gustu doprawiamy solą morską, pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy też koperek i natkę pietruszki i podajemy ze świeżym pieczywem, najlepiej wiejskim chlebem :)