Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

κακαβιά inspirowana przepisem J. Olivera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa inspirowana kuchnią grecką i przepisem Jamiego Oliwera, z moimi modyfikacjami, godna polecenia.

κακαβιά inspirowana przepisem J. Olivera

Składniki:

κακαβιά inspirowana przepisem J. Olivera

 

 

Sposób przygotowania:

κακαβιά inspirowana przepisem J. Olivera
Rozgrzewamy oliwe na spodzie garnka o grubszym dnie, wyłożyć na nią pokrojone w grubą kostkę cebulę oraz gałązki selera.Smażyć 5 minut, dodać czosnek. gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone grubo pomidory i ziemniaki, drobno pokrojoną marchewkę i wrzucamy liscie laurowe, zalewamy calosć bulionem, mieszamy i gotujemy razem przez 15 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone filety oraz wędzone szprotki, u mnie bez główek.Na średnim ogniu pod pokrywką dusimy nasz rybny gulasz przez kolejne 15 minut. na samym końcu dodajemy szafran, oliwę z oliwek i wg wlasnego gustu doprawiamy solą morską, pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy też koperek i natkę pietruszki i podajemy ze świeżym pieczywem, najlepiej wiejskim chlebem :)

Tagi:

beza bezy