Sposób przygotowania:
Jablecznik z migdalami
Make wsypac do miski ,dodac sol,cukier,cukier waniliowy i skorke z cytryny,wymiszac,zrobic w srodku maki wglebienie,pokruszyc drozdze i zalac je mlekiem lekko zasypac maka ,przykryc i odstawic w cieple miejsce na 10minut.Maslo roztopic i ostudzic,dodac do maki wraz z jajkiem i zagniesc na gladkie ciasto.Znowu przykryc i odstawic na pol godziny.Nastepnie jeszcze raz zagniesc i rozwalkowac na stolnicy wysypanej maka.Forme o wymiarach 30 na 40 cm wysmarowac tluszczem,wylozyc rozwalkowane ciastoprzy czym brzegi lekko podniesc do gory.Serek z cukrem,cukrem wyniliowym,zoltkiem i smietana wyrobic na jednolita mase.Dodac ubite bialko i lekko wymiszac.Mase serowa wylozyc na ciasto i wyrownac.Jablka obrac i pokroic w paski ulozyc na masie serowej.Platki migdalowe wymiszac z cukrem i cynamonem rozsypac na jablka.Piec w nagrzanym piekarniku 180-200°C okolo 34-40 minut.Po upieczeniu ciasto pokroic na kawalki i posypac migdalami.odstawic do ostudzenia