Marika_1961

Marika_1961

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Jablecznik z migdalami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam bardzo pyszne ciasto jablkowe do kawy

Jablecznik z migdalami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jablecznik z migdalami

 

  • Ciasto:
  • 300 g maki pszennej
  • szczypta soli
  • 75 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • starta skorka z 1 cytryny
  • 1/2 kostki swiezych drozdzy
  • 50 ml cieplego mleka
  • 50 g masla
  • 1 jajko
  • tluszcz do wysmarowania formy (lub papier do pieczenia)

 

  • Dodatkowo:
  • 500 g serka homogenizowanego
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 100 ml smietany
  • 1 lyzka maki kartoflanej
  • 1,5 kg jablek

 

  • 100 g platkow migdalowych
  • 50 g cukru
  • 1/2 lyzeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Jablecznik z migdalami
Make wsypac do miski ,dodac sol,cukier,cukier waniliowy i skorke z cytryny,wymiszac,zrobic w srodku maki wglebienie,pokruszyc drozdze i zalac je mlekiem lekko zasypac maka ,przykryc i odstawic w cieple miejsce na 10minut.Maslo roztopic i ostudzic,dodac do maki wraz z jajkiem i zagniesc na gladkie ciasto.Znowu przykryc i odstawic na pol godziny.Nastepnie jeszcze raz zagniesc i rozwalkowac na stolnicy wysypanej maka.Forme o wymiarach 30 na 40 cm wysmarowac tluszczem,wylozyc rozwalkowane ciastoprzy czym brzegi lekko podniesc do gory.Serek z cukrem,cukrem wyniliowym,zoltkiem i smietana wyrobic na jednolita mase.Dodac ubite bialko i lekko wymiszac.Mase serowa wylozyc na ciasto i wyrownac.Jablka obrac i pokroic w paski ulozyc na masie serowej.Platki migdalowe wymiszac z cukrem i cynamonem rozsypac na jablka.Piec w nagrzanym piekarniku 180-200°C okolo 34-40 minut.Po upieczeniu ciasto pokroic na kawalki i posypac migdalami.odstawic do ostudzenia
Jablecznik z migdalami
Etap 1
Jablecznik z migdalami
Etap 2