Sposób przygotowania:
Jablecznik z zimnego ciasta drozdzowego
Przygotowanie ciasta: Jajka, cukier, maslo, rum i mleko skondensowane wymieszac na jadnolita calosc. Dodac pokruszone drozdze. Powoli dosypywac make i dobrze calosc zagniesc. Mozna robic mikserem. Na noc wlozyc do lodowki. Rano mozna robic ciasto :) Ew. mozna zrobic je rano a piec wieczorem. Wyrosniete ciasto rozwalkowac na spory prostokat. Mus jablkowy polozyc na srodkowa 1/2 ciasta. Boki zostana po 1/4 i 1/4 - ponacinac je na rowne paski (patrz zdjecia w komentarzach na forum do przepisu) Kazdy pasek naciac w srodku, jak robi sie to z chrustem. Pierwsze paski od gory i konca ciasta zawinac do srodka. Pozostale przekladac jak chrusty i ukladac na przemian na musie jablkowym. Piec w nagrzanym piekarniku na 180°C ok. 30-35 minut. Po upieczeniu mozna polukrowac lukrem zrobionym z cukru pudru i cynamonu z dodatkiem lyzki wody. Ciasto drozdzowe przygotowane w ten sposob daje sie bardzo dobrze walkowac i nie klei sie.
Sarenka
anullka7
msewka
Glumanda
misia53
ssiasia
pusieczek2@wp.pl
Moni008
Sarenka
Glumanda
Najlepiej zrob inne ciasto... ew. odczekaj az pojawi sie w Twoim domu ilosc alkoholu "2 lyzki" ;)
Sarenka
Glumando! Mam alkohol, wpadlam tutaj by powiedziec, ze zamierzam je zrobic, ale nie wiem czy dzisiaj, bo pogoda mnie od wczoraj bardzo rozklada :/ Ale na ciacho mam chrapke i poinformuje jak wyjdzie - ale z moim piekarnikiem turystycznym to roznie bywa, bo czasami ciacha nie chca wyrastac :( Ale jestem dobrej mysli :)
Glumanda
Sarenka
BEEA123