Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Jabłka faszerowane wędzonym łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z pilawem z ryżu i kukurydzą z puszki zmieszaną z czerwoną , słodką papryką, pokrojoną w kostkę.

Jabłka faszerowane wędzonym łososiem

Składniki:

Jabłka faszerowane wędzonym łososiem

 

Sposób przygotowania:

Jabłka faszerowane wędzonym łososiem
Podgrzać piekarnik do temp 180 C. Odciąć z każdym jabłku wierzchołek o grubości około 1,5 cm . Wydrążyć jabłka tak , aby pozostała warstwa miąższu o grubości 0,5 cm z nieuszkodzoną skórką. Ułożyć jabłka w foremce do pieczenia. Szybko podsmażyć szpinak w 4 łyżkach masła na dużym ogniu do miękkości, posiekać go i odstawić. Rozgrzać pozostałe 4 łyżki masła i rozprowadzić w nim mąkę. Dodać bazylię i 2 szklanki śmietany, gotować na małym ogniu do zagęszczenia. Rozprowadzić żółtka w pozostałej śmietanie, po czym dodać je do sosu i wymieszać i odstawić. Do wydrążonych jabłek włożyć połowę łososia, na łososia szpinak i ponownie pozostałą część łososia, polać sosem. Przykryć jabłka odciętymi wierzchołkami, piec w piekarniku w 250 C przez 15-20 minut, aż skórki będą miękkie.