Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Jabłka pod budyniem z kokosową kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybkie, tanie ciasto coś dla smakoszy budyniowych wypieków.

Jabłka pod budyniem z kokosową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka pod budyniem z kokosową kruszonką

 

  • nadzienie:3 budynie wiśniowe bez cukru
  • litr mleka
  • 4 duże jabłka
  • ciasto: 150g margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • płaska łyżeczka proszku
  • szczypta soli
  • jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • kruszonka: 100 g tłuszczu
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • papier lub folia do pieczenia

Sposób przygotowania:

Jabłka pod budyniem z kokosową kruszonką
Składniki na ciasto wszystkie razem krótko miksujemy. Wykładamy na blat i zbijamy w kulę, pozostawiamy na około 10 min aby sobie odpoczęło. Wkładamy ciasto między dwa płaty folii do pieczenia i wałkujemy placek wielkości blachy. To nam ułatwi nie tylko wałkowanie, ale i umieszczenie ciasta w formie. Na spodniej warstwie pieczemy, a wierzchnią wykorzystamy ponownie.Przenosimy do dużej blachy i wstawiamy do lodówki na około 30 min aby się schłodziło. Budynie gotujemy w litrze mleka i słodzimy do smaku. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Wyjmujemy ciasto, dziurawimy widelcem i obficie posypujemy kakao. Układamy jabłka a na nie wylewamy budyń. Składniki na kruszonkę miksujemy pulsacyjnie aż się zrobi kaszka. Posypujemy wierzch, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około godziny,.
Jabłka pod budyniem z kokosową kruszonką
Ciasto miksujemy aż składniki się połączą.
Jabłka pod budyniem z kokosową kruszonką
Wykładamy ciasto na blat i pozwalamy mu odpocząć.
Jabłka pod budyniem z kokosową kruszonką
Wałkowanie przez i na folii bardzo ułatwia pracę.
Jabłka pod budyniem z kokosową kruszonką
Jeśli ciasto jest ,mało słodkie można posypać pudrem.