Sposób przygotowania:
Jabłka pod kołdrą
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieszczam w misce i szybko zarabiam. Z gotowego ciasta formuje dużą kulę i na godzinę wkładam ją do lodówki.
Nadzienie: Jabłka myję, obieram, przekrawam i wydrążam. Obierki i wycięte gniazda nasienne wkładam do garnka i wlewam pół filiżanki wody.
Gotuję na małym ogniu, aż płyn zmniejszy objętość o połowę,
po czym przecedzam do rondelka. Dodaję trochę cukru i laskę
cynamonu, gotuję na małym ogniu jeszcze przez około dwie minuty.
Zdejmuję z ognia i zostawiam do naciągnięcia.
Kroję jabłka i połowę z nich układam na dnie dużego
żaroodpornego naczynia. Posypuję połową pozostałego cukru i startą skórką cytrynową, po czym dodaję resztę owoców, posypuję cukrem, dodaję goździki i polewam odparowanym kompotem.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni C. Rozwałkowane ciasto nakładam na wałek i przykrywam nim ostrożnie zapiekankę. Usuwam wystające brzegi. Z reszty ciasta formuję cieniutkie wałeczki, które układam wokół brzegów naczynia tworząc plecionkę.
Powierzchnię ciasta smaruję roztrzepanym białkiem. Wierzch
dekoruję dwoma serduszkami wyciętymi z ciasta, które także
smaruję białkiem oraz posypuję grubo cukrem.
Ciasto piekę przez około 40 minut. Po ok. 20-25 minutach powierzchnię ciasta przykrywam delikatnie papierem do pieczenia, aby wierzch się za bardzo nie przypiekł.
Po upieczeniu ciasto studzę na kratce kuchennej. Następnie dekoruję wstążkami ze skórki z cytryny oraz goździkami.
Nadzienie: Jabłka myję, obieram, przekrawam i wydrążam. Obierki i wycięte gniazda nasienne wkładam do garnka i wlewam pół filiżanki wody.
Gotuję na małym ogniu, aż płyn zmniejszy objętość o połowę,
po czym przecedzam do rondelka. Dodaję trochę cukru i laskę
cynamonu, gotuję na małym ogniu jeszcze przez około dwie minuty.
Zdejmuję z ognia i zostawiam do naciągnięcia.
Kroję jabłka i połowę z nich układam na dnie dużego
żaroodpornego naczynia. Posypuję połową pozostałego cukru i startą skórką cytrynową, po czym dodaję resztę owoców, posypuję cukrem, dodaję goździki i polewam odparowanym kompotem.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni C. Rozwałkowane ciasto nakładam na wałek i przykrywam nim ostrożnie zapiekankę. Usuwam wystające brzegi. Z reszty ciasta formuję cieniutkie wałeczki, które układam wokół brzegów naczynia tworząc plecionkę.
Powierzchnię ciasta smaruję roztrzepanym białkiem. Wierzch
dekoruję dwoma serduszkami wyciętymi z ciasta, które także
smaruję białkiem oraz posypuję grubo cukrem.
Ciasto piekę przez około 40 minut. Po ok. 20-25 minutach powierzchnię ciasta przykrywam delikatnie papierem do pieczenia, aby wierzch się za bardzo nie przypiekł.
Po upieczeniu ciasto studzę na kratce kuchennej. Następnie dekoruję wstążkami ze skórki z cytryny oraz goździkami.