mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Jabłka pod kołdrą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, wykwintna szarlotka w nieco innej odsłonie

Jabłka pod kołdrą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłka pod kołdrą

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka pod kołdrą
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieszczam w misce i szybko zarabiam. Z gotowego ciasta formuje dużą kulę i na godzinę wkładam ją do lodówki.

Nadzienie: Jabłka myję, obieram, przekrawam i wydrążam. Obierki i wycięte gniazda nasienne wkładam do garnka i wlewam pół filiżanki wody.
Gotuję na małym ogniu, aż płyn zmniejszy objętość o połowę,
po czym przecedzam do rondelka. Dodaję trochę cukru i laskę
cynamonu, gotuję na małym ogniu jeszcze przez około dwie minuty.
Zdejmuję z ognia i zostawiam do naciągnięcia.
Kroję jabłka i połowę z nich układam na dnie dużego
żaroodpornego naczynia. Posypuję połową pozostałego cukru i startą skórką cytrynową, po czym dodaję resztę owoców, posypuję cukrem, dodaję goździki i polewam odparowanym kompotem.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni C. Rozwałkowane ciasto nakładam na wałek i przykrywam nim ostrożnie zapiekankę. Usuwam wystające brzegi. Z reszty ciasta formuję cieniutkie wałeczki, które układam wokół brzegów naczynia tworząc plecionkę.
Powierzchnię ciasta smaruję roztrzepanym białkiem. Wierzch
dekoruję dwoma serduszkami wyciętymi z ciasta, które także
smaruję białkiem oraz posypuję grubo cukrem.
Ciasto piekę przez około 40 minut. Po ok. 20-25 minutach powierzchnię ciasta przykrywam delikatnie papierem do pieczenia, aby wierzch się za bardzo nie przypiekł.
Po upieczeniu ciasto studzę na kratce kuchennej. Następnie dekoruję wstążkami ze skórki z cytryny oraz goździkami.
Jabłka pod kołdrą
Z ciasta tworzę cieniutkie wałeczki, które układam wokół brzegów naczynia
Jabłka pod kołdrą
Wierzch ciasta smaruję roztrzepanym białkiem, piekę 40 minut
Jabłka pod kołdrą
Po całkowitym wystudzeniu, najlepiej na drugi dzień, kroję ciasto na kawałki.