Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Jabłka w cieście dyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jabłka w cieście to smaki dzieciństwa. Dodatek puree z dyni sprawia, że placuszki mają przepiękny, słoneczny kolor.

Jabłka w cieście dyniowym

Składniki:

Jabłka w cieście dyniowym

 

  • 2 jajka
  • 10 dag dyni hokkaido
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 szkl mleka
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • ziarenka z 0,5 laski wanilii
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 60-70 dag jabłek
  • cukier puder do posypania
  • olej do smazenia

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście dyniowym

ETAP 1:

Jabłka w cieście dyniowym
Ugotowaną dynię zmiksować na gładki krem.

Dynię bez miąższu i pestek pokroić w kostkę, wsypać do garnka, wlać 2 łyżki wody i gotować pod przykryciem do miękkości, zmiksować blenderem, ostudzić.

ETAP 2:

Jabłka w cieście dyniowym
Do miski wbić jajka, zmiksować z cukrem i przyprawami

Całe jajka, cukier, olej i ziarenka z laski wanilii, cynamon dokładnie zmiksować

ETAP 3:

Jabłka w cieście dyniowym
Miksując połączyć z pozostałymi składnikami

Następnie dodać puree z dyni, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować.

ETAP 4:

Jabłka w cieście dyniowym
Pokrojone w plastry jabłka zanurzać w cieście z obu stron

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w 1 cm krążki. Zanurzać w przygotowanym cieście.

ETAP 5:

Jabłka w cieście dyniowym

Wkładać na patelnię z rozgrzanym olejem i rumienić z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.