Sposób przygotowania:
Jabłkowa pychotkaETAP 1:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewam na stolnice, dodaję margarynę siekam nożem. Do kruszonki dodaję żółtka i śmietanę. Zagniatam gładkie ciasto.
ETAP 2:
Ciasto dzielę na pół.Jedną częścią ciasta wylepiam dno dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część wkładam do woreczka schładzam w lodówce.
ETAP 3:
3 białka ze szczyptą soli ubijam na sztywno. Dalej ubijając wsypuję partiami pół szklanki cukru. Na końcu dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Na ciasto wykładam połowę borówek następnie beze wierzch posypuję połową posiekanych orzechów włoskich. Piekę w 180 stopniach przez około 35-40 min. Identycznie piekę drugi placek.
ETAP 4:
Jabłka obieram ścieram na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlewam wodę przekładam jabłka gotuję około 20 min często mieszając.
ETAP 5:
Po tym czasie wsypuję galaretki, ściągam garnek z palnika, dokładnie mieszam odstawiam do przestudzenia.
ETAP 6:
Zimną masę jabłkową wykładam na pierwszy placek przykrywam drugim . Ciasto wkładam do lodówki najlepiej na całą noc.