bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Jabłkowa pychotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jabłkowa pychotka powstała z połączenia dwóch przepisów. Wyszło bardzo smaczne ciasto, w sam raz do kawy lub herbaty.

Jabłkowa pychotka

Składniki:

Jabłkowa pychotka

ciasto

  • 500 g mąki
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

beza

dodatkowo

  • 1,5 kg jabłek (waga po obraniu)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 0,5 szkl wody

Sposób przygotowania:

Jabłkowa pychotka

ETAP 1:

Jabłkowa pychotka
Z podanych składników zagniatam gładkie ciasto.

Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewam na stolnice, dodaję margarynę siekam nożem. Do kruszonki dodaję żółtka i śmietanę. Zagniatam gładkie ciasto.

ETAP 2:

Jabłkowa pychotka
Połowe ciasta wałkuję wylepiam dno formy.

Ciasto dzielę na pół.Jedną częścią ciasta wylepiam dno dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część wkładam do woreczka schładzam w lodówce.

ETAP 3:

Jabłkowa pychotka
Na ciasto wykładam borówki i beze.Piekę około 40 min

3 białka ze szczyptą soli ubijam na sztywno. Dalej ubijając wsypuję partiami pół szklanki cukru. Na końcu dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Na ciasto wykładam połowę borówek następnie beze wierzch posypuję połową posiekanych orzechów włoskich. Piekę w 180 stopniach przez około 35-40 min. Identycznie piekę drugi placek.

ETAP 4:

Jabłkowa pychotka
Obrane i starte jabłka gotuję około 20 min.

Jabłka obieram ścieram na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlewam wodę przekładam jabłka gotuję około 20 min często mieszając.

ETAP 5:

Jabłkowa pychotka
Do ugotowanych jabłek wsypuję galaretki, mieszam

Po tym czasie wsypuję galaretki, ściągam garnek z palnika, dokładnie mieszam odstawiam do przestudzenia.

ETAP 6:

Jabłkowa pychotka
Jabłka wykładam na pierwszy placek przykrywam drugim.

Zimną masę jabłkową wykładam na pierwszy placek przykrywam drugim . Ciasto wkładam do lodówki najlepiej na całą noc.