Sposób przygotowania:
Jabłkowa rolada
Ciasto;
Oddzielić białka jajek i ubić na sztywno do ubitych dodać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej bezy, następnie dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą, delikatnie wymieszać masę jajeczną z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać na dużą płaską blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 min w temp.160-180st.
Gorące wyłożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i drobno pokroić,dodać do nich cukier oraz masło,przykryć i udusić do miękkości od czasu do czasu mieszając gdyby jabłka zaczynały się przypalać podlać małą ilością wody do rozgotowanych i gorących jabłek dodać orzechy.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fiksem .
Zimne ciasto ostrożnie rozwinąć i posmarować warstwą masy jabłkowej, ponownie zwinąć, a wierzch posmarować bitą śmietaną .
Schłodzić i dowolnie ozdobić.
Oddzielić białka jajek i ubić na sztywno do ubitych dodać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej bezy, następnie dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą, delikatnie wymieszać masę jajeczną z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać na dużą płaską blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 min w temp.160-180st.
Gorące wyłożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i drobno pokroić,dodać do nich cukier oraz masło,przykryć i udusić do miękkości od czasu do czasu mieszając gdyby jabłka zaczynały się przypalać podlać małą ilością wody do rozgotowanych i gorących jabłek dodać orzechy.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fiksem .
Zimne ciasto ostrożnie rozwinąć i posmarować warstwą masy jabłkowej, ponownie zwinąć, a wierzch posmarować bitą śmietaną .
Schłodzić i dowolnie ozdobić.