iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Jabłkowa rolada

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Połączenie jabłek i bitej śmietany mi bardzo smakuje.

Jabłkowa rolada Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jabłkowa rolada

 

  • ciasto:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag mielonych orzechów
  • dodatkowo:
  • 1 szklanka śmietany 30 %,
  • 1 smietan-fiks,
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Jabłkowa rolada
Ciasto;
Oddzielić białka jajek i ubić na sztywno do ubitych dodać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej bezy, następnie dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą, delikatnie wymieszać masę jajeczną z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać na dużą płaską blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 min w temp.160-180st.
Gorące wyłożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i drobno pokroić,dodać do nich cukier oraz masło,przykryć i udusić do miękkości od czasu do czasu mieszając gdyby jabłka zaczynały się przypalać podlać małą ilością wody do rozgotowanych i gorących jabłek dodać orzechy.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fiksem .

Zimne ciasto ostrożnie rozwinąć i posmarować warstwą masy jabłkowej, ponownie zwinąć, a wierzch posmarować bitą śmietaną .
Schłodzić i dowolnie ozdobić.
Jabłkowa rolada
Ciasto zwinąć, schłodzić i dowolnie ozdobić