iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Jabłkowa strucla

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sezon na jabłka trwa w najlepsze i daje nam duże pole do popisu, możemy przygotować takie ciasto, a przepis z książki Domowy wypiek chleba"

Jabłkowa strucla Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jabłkowa strucla

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowa strucla
Mleko podgrzać i wkruszyć do niego drożdże, następnie dodać po 1 łyżce cukru i mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do podrośnięcia.Pozostały cukier utrzeć z żółtkami, mąkę przesiać do utartych żółtek, dodać wyrośnięte drożdże oraz rozpuszczony i przestudzony tłuszcz, wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Po wyrobieniu ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Jabłka pokroić w mniejsze kawałki dolać 1/4 szklanki wody i rozgotować na mus w razie potrzeby zmiksować i wystudzić. Zimne jabłka wymieszać z cukrem, kaszka i cynamonem ( można dodać rodzynki) . Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować na placki około 1 cm grubości, następnie posmarować je musem jabłkowym i zwinąć jak roladę. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i ułożyć zwinięte strucle po wierzchu posmarować białkiem i odstawić na koleją godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180st i piec około 30-35 min po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Jabłkowa strucla
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć mus jabłkowy
Jabłkowa strucla
Zwinięte strucle ułożyc na blaszce i odstawić do wyrośnięcia