Sposób przygotowania:
Jabłkowa strucla
Mleko podgrzać i wkruszyć do niego drożdże, następnie dodać po 1 łyżce cukru i mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do podrośnięcia.Pozostały cukier utrzeć z żółtkami, mąkę przesiać do utartych żółtek, dodać wyrośnięte drożdże oraz rozpuszczony i przestudzony tłuszcz, wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Po wyrobieniu ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Jabłka pokroić w mniejsze kawałki dolać 1/4 szklanki wody i rozgotować na mus w razie potrzeby zmiksować i wystudzić. Zimne jabłka wymieszać z cukrem, kaszka i cynamonem ( można dodać rodzynki) . Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować na placki około 1 cm grubości, następnie posmarować je musem jabłkowym i zwinąć jak roladę. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i ułożyć zwinięte strucle po wierzchu posmarować białkiem i odstawić na koleją godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180st i piec około 30-35 min po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
![Jabłkowa strucla Jabłkowa strucla](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/jablkowa-strucla-225681.jpg)
![Jabłkowa strucla Jabłkowa strucla](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/jablkowa-strucla-225682.jpg)
monikaT83
Cukiereczek13