Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Jabło - powidłowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tradycyjna szarlotka wzbogacona o kilka smacznych dodatków

Jabło - powidłowiec

Składniki:

Jabło - powidłowiec

 

  • 0.5 kg jabłka,
  • słoik powideł,
  • 4 białka,
  • 0.5 szkalnki cukru

 

  • Kruche ciasto:
  • 3 szklanki maki
  • 2 żóltka 1 jajko
  • pół kostki masła
  • poół kostki margaryny
  • szklanka cukru
  • 3 lyzki kwasnej smietany,
  • półtorej łyzeczki proszku do pieczenia

 

  • kruszonka:
  • 1 szklanka cukier puder,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 maslo,
  • żółtko
  • trochę mąki

Sposób przygotowania:

Jabło - powidłowiec
ze skladnikow na ciasto wyrabiamy gładkie ciasto i dzielimy na 2 czesci, Pierwsza walujemy i ukladamy w nasmarowanej blaszcze, na to dajemy grubą warstwe powidel, następnioe kladziemy kolejna warstwe ciasta. Na to ukladamy obrane i pokrojone w ciartki jabłka. Z białek i pół szklanki cukru ubijamy sztywna piane ktorą wylewamy na jabłka, następnie robimy kruszonke. zarabiamy ciasto i wstawimy na godzine do lodowki. Ucieramy na tarelku i posypujemy ciasto, pieczemy ok 65 minut