Sposób przygotowania:
Jaglana zapiekanka z pieczarkami i szpin
Pieczarki pokroić i podsmażyć na łyżce oleju, ostawić. Do małego garnka wlać pół l wody zagotować, dodać łyżeczkę suszonej papryki, łyżeczkę soli, i łyżeczkę oleju, a następnie szklankę kaszy jaglanej.Gotować od czasu do czasu mieszając. Kiedy kasza już gęstnieje, dodać podsmażone pieczarki, chwilę jeszcze pogotować, przykryć pokrywką i odstawić. Mięso pokroić w kostkę i przysmażyć z połówką cebuli i 2 ząbkami czosnku. Doprawić pieprzem i przyprawą do drobiu. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, do kaszy dodać pół kostki sera , pokruszyć tylko i lekko wymieszać, wyłożyć do naczynia i wyrównać. Na wierzch rozłożyć równomiernie przysmażone mięso. Na patelni przyrumienić resztę cebuli, pozostał dwa ząbki czosnku i włożyć szpinak, podsmażyć i odparować. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć mięso w naczyniu. Na koniec pozostały ser pokruszyć w miseczce, dodać bazylię, oregano, szczyptę suszonej papryki, sól i pieprz do smaku i łyżkę oliwy, wymieszać delikatnie (nie ucierać) posypać zapiekankę. Zapiekać ok 40 min w temp 200 st. Podawać z surówką.