ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Jagodowy miodownik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny jagodowy smak w połączeniu z ciastem miodowym

Jagodowy miodownik Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jagodowy miodownik

 

  • Ciasto:
  • 620 g mąki pszennej
  • 150 g margaryny
  • 300 g cukru
  • 3 jajka
  • 5 łyżek miodu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jagodowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 120 g kaszy manny błyskawicznej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 90 g cukru
  • 230 g margaryny
  • 5-6 łyżek dżemu jagodowego
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka kajmaku
  • orzechy laskowe mielone

Sposób przygotowania:

Jagodowy miodownik
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, margarynę, cukier, miód i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Każdą część rozłożyć na blasze i piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Masa: mleko zagotować z cukrem waniliowym i aromatem migdałowym. Potem stopniowo dosypywać kaszę mannę. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce zimnej kaszy i dżemu. Ciasto przełożyć masą. Polać kajmakiem i posypać mielonymi orzechami laskowymi. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
Jagodowy miodownik
W misce szybko zagnieść ciasto i podzielić na cztery części
Jagodowy miodownik
Z czterech części ciasta upiec cztery placki ciasta miodowego
Jagodowy miodownik
Przełożone ciasto masą polać kajmakiem i posypać orzechami mielonymi