Sposób przygotowania:
Jagodzianki z mrożonych jagód
1.W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę.
Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut.
2.Następnie z ciasta uwałkować rulon i odcinać z niego krążki, z każdego z nich zrobić placuszek, wypełnić jagodami wymieszanymi z cukrami i mąką ziemniaczną. Uformować bułeczkę, posmarować jajkiem i posypać z wierzchu cukrem.
3.Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Wstawić jagodzianki i piec ok. 25 minut, lub do czasu zarumienienia.
*używam szklanki o pojemności 200 ml
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę.
Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut.
2.Następnie z ciasta uwałkować rulon i odcinać z niego krążki, z każdego z nich zrobić placuszek, wypełnić jagodami wymieszanymi z cukrami i mąką ziemniaczną. Uformować bułeczkę, posmarować jajkiem i posypać z wierzchu cukrem.
3.Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Wstawić jagodzianki i piec ok. 25 minut, lub do czasu zarumienienia.
*używam szklanki o pojemności 200 ml
msewka
olciaky
były pyszne i takie miały być,ponieważ robiłam je z mąki razowej:))
-która jak wiemy jest ciemniejsza;)
Pozdrawiam.
msewka
Sorki.Ja z mąki razowej nie robiłam,stąd ta wpadka.
olciaky