Jagodzianki z mrożonych jagód

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Akurat ,gdy miałam nadziewać moje jagodziany traf chciał,że wpadli do nas goście.

Jagodzianki z mrożonych jagód

Składniki:

Jagodzianki z mrożonych jagód

 

  • Zaczyn:
  • 20 g drożdży (użylam sypkich,następnym razem zrobię ze świeżymi)
  • 1/2 szklanki* mleka
  • 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego

 

  • ciasto:
  • 120 g masła o temp pokojowej
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl mleka
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka pomarańczowa,kandyzowana (2 łyżki)
  • 3,5 szkl mąki pełnoziarnistej

 

  • nadzienie:
  • jagody (ok. 30 dag) ,rozmroziłam
  • trzeba pamiętać, że jagody po upieczeniu są kwaśne, więc lepiej dać więcej cukru niż mniej)
  • dodać mąkę i cukier i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jagodzianki z mrożonych jagód
1.W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę.
Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut.

2.Następnie z ciasta uwałkować rulon i odcinać z niego krążki, z każdego z nich zrobić placuszek, wypełnić jagodami wymieszanymi z cukrami i mąką ziemniaczną. Uformować bułeczkę, posmarować jajkiem i posypać z wierzchu cukrem.

3.Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Wstawić jagodzianki i piec ok. 25 minut, lub do czasu zarumienienia.

*używam szklanki o pojemności 200 ml

Tagi:

ciasto