Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Jaja faszerowane śledziami I

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jaja ugotować na twardo, wy­studzić, obrać i przeciąć wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka...

Jaja faszerowane śledziami I

Składniki:

Jaja faszerowane śledziami I

 

  • 6-8 jaj
  • 3-4 płaty śledzi lekko solnych w oleju
  • mały świeży ogórek
  • łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • słoik majonezu lub 3 łyżki majonezu i 4 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki chrzanu cukier
  • kilka liści sałaty
  • pół pęczka natki pietruszki lub koperku
  • sól
  • pieprz
  • pieczarki marynowane 1/2 słoiczka

Sposób przygotowania:

Jaja faszerowane śledziami I
Jaja ugotować na twardo, wy­studzić, obrać i przeciąć wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka i starannie rozetrzeć je z trzema łyżkami majonezu. Dodać pokrojone w paseczki śledzie, szczypiorek, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wypełnić polówki jaj farszem, tak by kształtem przypominały cale jaja. Ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sa­łaty, polać sosem zrobionym z reszty majonezu wy­mieszanego ze śmietaną i drobno posiekanych pieczarek, chrza­nem, przyprawionym cukrem, solą i pieprzem. Udekorować gałązka­mi natki lub koperku oraz plasterkami świeżego ogórka.