Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Ab ovo - czyli jajunio wg Buni

Jajka rzodkiewkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na Wielkanoc i nie tylko będą doskonałe - lekkie - wiosenne.

Jajka rzodkiewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka rzodkiewkowe

 

  • 5 jajek na twardo
  • 5 łyżek utartych na tarce ( grube oczka ) rzodkiewek
  • 3 rzodkiewki pokrojone w plasterki do dekoracji
  • 1 łyżka sera białego
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz mielony biały
  • sól
  • kilka plasterków ogórka do dekoracji
  • zielenina ( listki natki pietruszki lub bazylii do dekoracji )

 

Sposób przygotowania:

Jajka rzodkiewkowe
Jajka ugotowane na twardo ostudzić . Obrać ze skorupek tak by nie uszkodzić powierzchni jajek. Jajko naciąć tak by wyciąć z niego ,,klin ,, ( ok . 1/10 jajka ) - wyjąć tą część jajka i użyć do czegoś innego .Potem po drugiej stronie jajka ściąć spód tak by jajka nie przewracały się . Utarte rzodkiewki lekko posolić i zostawić na 5 minut. Odcisnąć sok . Odłożyć 1 łyżkę , a resztę zmieszaćz serem i majonezem . Doprawić pieprzem i solą . Nałożyć pastę w miejsce wyciętych części jajek . Po wierzchu posypać odłożoną rzodkiewką . Udekorować wg uznania ziołami , sałatą , powycinanymi ozdobnie rzodkiewkami, ogórkiem . Mała uwaga : robić na świeżo bo rzodkiewki pomimo odciskania mogą puścić sok , a w dodatku zmieniają kolor jak postoją .
Jajka rzodkiewkowe
Etap 1
Jajka rzodkiewkowe
Etap 2
Jajka rzodkiewkowe
Etap 3
Jajka rzodkiewkowe
Etap 4