Sposób przygotowania:
Jałowcowy gulasz z dzika
Szynkę dzika kroimy w kawalki i myjemy , do połowy szklanki oleju wlewamy 2 łyżki octu balsamicznego , dodajemy szczyptę rozmarynu , cząbru i estragonu oraz szczyptę zmielonych owoców jalowca , oraz pieprz ziolowy , zmiażdżone ząbi czosnku i sol morską do smaku wlewamy do pojemnika i wrzucamy dziczyzne obsmarowujemy ją dokładnie i układamy międzu mięsem galązki jałowca i liść laurowy , wkładamy do lodówki na 12 godzin.Po wyjęciu z lodowki wyjmujemy galązki jalowca wrzucamy na patelnię i pieczemy do zrumienienia na wolnym ogniu do zrumienienia mięsa , podlewwamy wodą kilka razy do odparowania a kiedy jest już miękkie dolewamy szklankę czerwonego wina wytrawnego odparowujemy polowę dolewamy wody i zagęszczamy sos mąką pszenną , podajemy z plackami ziemniaczanymi i surowkami i oczywiście szklaneczką dobrej jałowcowki.
kayleb
malgorzata
Magdusia1312
elutka
Sara_R
gulasz wygląda tak smakowicie, że chciałabym zrobić, ale o dzika nie łatwo ;)
Niuniaczka