Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Japoniec 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto makowiec z jabłkami i kaszą

Japoniec 2

Składniki:

Japoniec 2

 

  • 9 jajek
  • 0,5 kg jabłek
  • 1 kost margaryna
  • olejek migdałowy
  • 40 dag cukier puder
  • 9 łyżek kasza manna
  • 40 dag zmielonego maku
  • bakalie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz
  • MASA BUDYNIOWA
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5 l mleka
  • kostka margaryny
  • 2 łyżki cukier
  • POLEWA
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 kost margaryny

Sposób przygotowania:

Japoniec 2
Białka oddzielić od żółtek Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do ubitej masy żółtkowej dodać, kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, jabłka i kilka kropel olejku migdałowego,wymieszać, dodać bakalie. Białka jaj ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do masy. Wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach 20x36 cm, przelać ciasto na blachę, piec w 180 stop, przez 50 minut. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na połowę. MASA BUDYNIOWA Do rondla wlać 1,5 szkl mleka, dodać margarynę, cukier, zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem, wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować. POLEWA Margarynę roztopić w rondelku. Do miski wybić jajko, dodać cukier , kakao, wymiksować. Do wymiksowanych składników, wlewać stopniowo gorącą margarynę,ucierając do zgęstnienia polewy. PRZEŁOŻENIE CIASTA Na pierwszą połowę ciasta, wyłożyć gorący budyń, przykryć ciastem i polać polewą czekoladową.