Sposób przygotowania:
Japoniec 2
Białka oddzielić od żółtek Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do ubitej masy żółtkowej dodać, kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, jabłka i kilka kropel olejku migdałowego,wymieszać, dodać bakalie. Białka jaj ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do masy. Wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach 20x36 cm, przelać ciasto na blachę, piec w 180 stop, przez 50 minut. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na połowę. MASA BUDYNIOWA Do rondla wlać 1,5 szkl mleka, dodać margarynę, cukier, zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem, wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować. POLEWA Margarynę roztopić w rondelku. Do miski wybić jajko, dodać cukier , kakao, wymiksować. Do wymiksowanych składników, wlewać stopniowo gorącą margarynę,ucierając do zgęstnienia polewy. PRZEŁOŻENIE CIASTA Na pierwszą połowę ciasta, wyłożyć gorący budyń, przykryć ciastem i polać polewą czekoladową.