matri13

matri13

Starszy Kucharz
[Przepisów: 55]

Jarska zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dla fanów kaszy gryczanej..

Jarska zapiekanka

Składniki:

Jarska zapiekanka

 

Sposób przygotowania:

Jarska zapiekanka
Boczniaki drobno pokroić,podsmażyć na margarynie,doprawić solą i pieprzem.
Kaszę ugotować na sypko,wymieszać z boczniakami.Ser przetrzeć przez sito lub bardzo drobno pokruszyć.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem,wysypać bułką tartą,warstwami układać w nim kaszę i ser(pierwsza i ostatnia warstwa to kasza).
Śmietanę wymieszać z przecierem,doprawić pieprzem,zalać zapiekankę.Zapiekać ok.15-20 minut w temperaturze 180-190 stopni.Posypać natką i podawać na gorąco.