p.haju

p.haju

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Jedzonko z sosem sojowym

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Wygląda bardzo skomplikowanie, lecz się opłaca; język dostaje ekstazy :))

Jedzonko z sosem sojowym

Składniki:

Jedzonko z sosem sojowym

 

  • sól
  • pieprz
  • olej do pieczenia
  • 1 szklanka wody (nie jest konieczne)
  • #1# Sos „zaprawa”;
  • Sos sojowy – ok. 100 ml
  • 2 – 3 ząbków czosnku
  • Ketchup - ok. 80 – 100 ml
  • #2# Mięso;
  • Mięso ok. 250 g, najlepiej filety z indyka może też być pieczeń z indyka lub steki albo pieczeń wieprzowa, w sumie jest to obojętne
  • #3# Ryż; na trzy osoby np. 1 szklanka
  • #4# Warzywa;
  • 2 średnie marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula (najlepiej niebieska)
  • 250 g brokuły

Sposób przygotowania:

Jedzonko z sosem sojowym
#1# Sos; Czosnek pociąć na małe kawałki i rozgnieść nożem na desce (powinna to być plastykowa deska ponieważ nie da się wymyć soku z czosnku z drewnianej deski). Rozgnieciony czosnek wsypać do miski i zalać sosem sojowym, popieprzyć dodać ketchup i to wszystko wymieszać. #2# Mięso; Mięso jeżeli to filety to potrzaskać lekko młotkiem by pobieżnie „rozkawałkować” strukturę włókien, jeżeli mięso jest w kawałku to należy ponacinać przynajmniej jedną powierzchnię, na tak zwaną „kratkę” nożem. Mięso posmarować pędzlem lub wykąpać w tej „zaprawie” i położyć w żaroodpornym naczyniu by „naciągło”. #3# Ryż; Ugotować ryż na sypko. Po ugotowaniu „postraszyć” ryż zimną wodą i odstawić do CAŁKOWITEGO odkapania! #4# Warzywa; Cukinię pociąć na kostkę (ca. 2*1 cm, tak jak u „chińczyka”). Wszystkie inne warzywa pociąć również na kostkę, mniej więcej tej samej wielkości, a cebulę na trochę drobniejszą kosteczkę. Wszystkie warzywa wymieszać razem, posolić i popieprzyć. ###Gotowanie###; Piekarnik nagrzać do temp. ok. 200 ˚C (góra i dół) i do tak podgrzanego piekarnika włożyć przygotowane wcześniej mięso. By mięso nie wyschło podczas pieczenia należy włożyć na szynę pod mięsem blachę wypełnioną wodą. Przy większych kawałkach mięsa lub dłuższym pieczeniu (np. mięso wieprzowe) powinno się odświeżać „zaprawę” na mięsie za pomocą pędzla. Czas pieczenia dla filetów z piersi indyka wynosi ok. 20 min. Na dwóch patelniach rozgrzać trochę oleju (do bardzo wysokiej temp.) i wsypać na jedną patelnię ten wcześniej odkapany ryż a na drugą patelnię te przygotowane warzywa. Do warzyw jak i do ryżu należy dla podkreślenia smaku dodać 1 – 2 łyżek „zaprawy” i podczas pieczenia mieszać. Warzywa są ugotowane (upieczone) wtedy gdy można stwierdzić, że marchewka już zmiękła, w tym samym czasie ryż powinien być już również podpieczony.Wszystkie trzy przygotowane części jedzonka należy podawać jednocześnie oczywiście w trzech różnych półmiskach.Uwaga: warzywa szybko stygną!!!Smacznego :))