ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Jesienne risotto grzybowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniałe, wegetariańskie risotto na jesienne dni.

Jesienne risotto grzybowe

Składniki:

Jesienne risotto grzybowe

 

 

Sposób przygotowania:

Jesienne risotto grzybowe
Dzień wcześniej namaczamy suszone grzyby w letniej wodzie. Nazajutrz w rondelku podsmażamy posiekaną cebulę na odrobinie oliwy.. Dodajemy pokrojone pieczarki, smażymy to przez chwilę. Suszone grzyby kroimy, dorzucamy do rondla. Do smażących się grzybów wrzucamy ryż i wlewamy wodę w której suszyły się grzyby. Wszystko solimy i trzymamy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kostki rosołowe rozpuszczamy w wodzie (proporcje podane na opakowaniu kostek). Bulionem podlewamy potrawę co jakiś czas. Gdy ryż będzie już al dente przestajemy dolewać wody i odparowujemy zbędny płyn. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Gdy risotto uzyska pożądaną konsystencję, podajemy je dekorując posiekaną natką pietruszki. Smacznego!