evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Jeżyki w Majonezie :-)

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Jeżyki Chociaż na grzbiecie szczypiorkowe kolce mają, to każde dzieci je uwielbiają tak jak ja :)

Jeżyki w Majonezie :-) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jeżyki w Majonezie :-)

 

  • 3-4 jajka ( w zalezności ile dzieci ) ugotowane na twardo
  • 1 marchew
  • 1/2 cukinia
  • 6-7 gałązek szczypiorku (cieniutki)
  • rzodkiewka do dekoracji (niekoniecznie)
  • majonez winiary (według uznania)
  • pomidor
  • ziele angielskie na nosek ( w zalezności ile jaj)
  • pieprz czarny granulowany na oczka
  • wykałaczka (żeby zrobić dziurki)
  • sól,pieprz (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Jeżyki w Majonezie :-)
Ugotowane przestudzone jajka obieramy ze skórek,płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem.Z każdego jaja pod lekkim kątem odcinamy małą część żeby mogło swobodnie stać.Robimy dziurki wykałaczką i wkładamy w nie pocięty umyty i osuszony szczypiorek. Następnie robimy oczka z pieprzu i nosek z ziaren ziela angielskiego
Warzywa myjemy (marchew obieramy) cukinię,rzodkiewę i pomidorka nie obieramy tylko porzadnie po myciu wycieramy.
Wykładamy talerz,na nim rozkładamy pokrojona w cieniutkie paseczki marchewke i cukinię (robimy tzw. łąkę) Na łące kładziemy plastry pomidora i polewamy majonezem.
Na gotowe plastry pomidora stawiamy jeżyki,dekorujemy pozostałym majonezem i rzodkiewką :)

SMACZNEGO :)
Jeżyki w Majonezie :-)
Etap 1
Jeżyki w Majonezie :-)
Etap 2
Jeżyki w Majonezie :-)
Etap 3