monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Jogurtowa babka z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dostałam od znajomej przepiękne jeżyny ogrodowe i z części zrobiłam sok dla dziewczynek a resztę wykorzystałam do tej pysznej babki, serdecznie polecam:)

Jogurtowa babka z jeżynami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowa babka z jeżynami

 

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowa babka z jeżynami
Do miski przesiać mąkę razem z sodą. Dodać ziarenka wanilii i ponownie wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka i dokładnie wymieszać z cukrem. Następnie dodać olej i ponownie wymieszać. Następnie partiami dodawać jogurt i mieszać do połączenia składników. W kolejnej czynności partami dodawać suche składniki i wmieszać do połączenia. Odłożyć 1/3 masy i dodać do niej kakao i wymieszać. Jeżyny wymieszać mąkę ziemniaczaną i dodać do pozostałego ciasta, delikatnie wymieszać. Do formy do babki przełożyć masę z jeżynami a potem nałożyć ciemne ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 55-60 minut. Ostudzić i delikatnie wyjąć z formy. Smacznego!
Jogurtowa babka z jeżynami
jajka wymieszać z cukrem a potem z olejem i jogurtem
Jogurtowa babka z jeżynami
do mokrych składników dodać suche i dobrze wymieszać
Jogurtowa babka z jeżynami
jezyny wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do ciasta
Jogurtowa babka z jeżynami
do formy przełożyć ciasto z jeżynami a potem ciemne ciasto