monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Jogurtowiec na zimno z owocami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto cudownie smakuje, daje ochłodę i ogólnie sprawia dużo przyjemności:)))

Jogurtowiec na zimno z owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowiec na zimno z owocami

 

  • Składniki na tortownicę o średnicy dna 17 cm
  • Spód:
  • 7-8 podłużnych biszkoptów
  • Masa jogurtowa:
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 120 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 20 g żelatyny ( w proszku)
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 140 g śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 duże brzoskwinie
  • Wierzch:
  • 100 g mascarpone
  • 2 brzoskwinie
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mała garść bezpestkowych jasnych winogron
  • 1/2 banana

 

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec na zimno z owocami
Na pół godziny przed mieszaniem masy serowej wyjąć jogurt z lodówki. Spód: Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ciasno jeden przy drugim ułożyć biszkopty. Odłożyć na bok. Masa jogurtowa: Do dużej miski przełożyć jogurt, dodać cukier i ekstrakt i dobrze wymieszać. Odłożyć na bok. Żelatynę przesypać do miseczki, dodać zimna wodę i zostawić do napęcznienia. Gdy to nastąpi wlać 1/4 gorącej wody i dobrze wymieszać aby nie było grudek. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki rozmieszanego jogurtu i dobrze połączyć aby nie było grudek ( nabrać na łyżeczkę i opuszkami palców sprawdzić czy są grudki-jeśli tak to rozpuścić ją w kąpieli wodnej). Następnie mieszankę wlać do reszty jogurtu. Śmietanę przelać do wysokiej miski i zacząć ją ubijać. Po chwili dodać zagęstnik i ubić na sztywno. Ubitą dodać do jogurtu i dobrze wymieszać. Odłożyć do lodówki aby odrobinę stężało ( ale tężeje szybko). W między czasie przygotować brzoskwinie. Umyć, osuszyć i obrać je. Następnie wyjać pestkę i pokroić w dużą kostkę. Dodać do masy jogurtowej i dobrze połączyć. Wylać na biszkopty i odłożyć do lodówki aby stężało ( u mnie trwało to około 4 godzin). Wierzch: Umyte, obrane i odpestkowane brzoskwinie pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Rozgnieść albo tłuczkiem do ziemniaków albo widelcem ( nie używać blendera bo puści za dużo soku). Do owoców dodać mascarpone i cukier. Wymieszać mikserem. Rozsmarować cienką warstwą na cieście i odłożyć jeszcze na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekorować gronami winogrona i bananami. Smacznego!
Jogurtowiec na zimno z owocami
dno wyłożyć biszkoptami i odłożyć na bok
Jogurtowiec na zimno z owocami
jogurt wymieszać z cukrem i ekstraktem
Jogurtowiec na zimno z owocami
do masy jogurtowej dodać kawałki brzoskwiń
Jogurtowiec na zimno z owocami
do rozgniecionych brzoskwiń dodać mascarpone