Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kaczka babci Modrzyckiej

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, majerankiem i jałowcem. Przygotować

Kaczka babci Modrzyckiej

Składniki:

Kaczka babci Modrzyckiej

 

  • 1 kaczka (ok. 3 kg)

 

  • 10 dag słoniny pokrojonej w cienkie plastry

 

 

  • łyżeczka majeranku

 

 

  • 4 łyżki śliwowicy

 

 

  • sólNadzienie:

 

  • 25 dag szynki

 

  • 15 dag kurzej wątróbki

 

 

  • 3 łyżki rodzynek

 

  • 2 kajzerki

 

 

  • 3 jaja

 

  • szczypta cukru

 

  • szczypta gaiki muszkatołowej

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka babci Modrzyckiej
Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, majerankiem i jałowcem. Przygotować nadzienie. Bułki zalać mlekiem, odcisnąć po 15 min. Szynkę, wątróbkę, bułkę oraz migdały zemleć, dodać rodzynki, żółtka, cukier, przyprawić gałką, solą i pieprzem. Kaczkę nadziać, zszyć, ułożyć w brytfannie, obłożyć paseczkami słoniny, podłożyć masło i piec około 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 180°C często podlewając wodą, a później sosem. Na 15 min przed końcem pieczenia włożyć śliwki, po 10 min. polać śliwowicą. Podawać z borówkami lub konfiturą z żurawin.