Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Kaczka na dziko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Oczyszczoną kaczkę (wnętrze jamy brzusznej na-trzeć uprzednio czosnkiem) obłożyć

Kaczka na dziko

Składniki:

Kaczka na dziko

 

Sposób przygotowania:

Kaczka na dziko
Oczyszczoną kaczkę (wnętrze jamy brzusznej na-trzeć uprzednio czosnkiem) obłożyć w misce umyty­mi, obranymi, opłukanymi i pokrajanymi w plasterki warzywami i posypać posiekanym drobno czos­nkiem. 2 szklanki wody osolić, dodać utłuczone przyprawy, zagotować, wlać ocet i wystudzić. Przy­gotowaną zaprawą zalać kaczkę, przykryć i pozo­stawić w lodówce na 2-3 dni, przewracając ją 2 razy dziennie. Wyjąć z zalewy, osuszyć, oprószyć solą, ułożyć w brytfannie, pos­marować tłuszczem i wstawić do nagrzanego pieka­rnika. Piec, w miarę potrzeby podlewać zalewą, a pod koniec czerwonym winem. Upieczoną kaczkę pokrajać na zgrabne porcje, ułożyć na półmisku, po­lać wytworzonym w czasie pieczenia sosem i ozdo­bić np. listkami sałaty. Podawać kaczkę z pieczony­mi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

Tagi:

beza kaczka bezy