Sposób przygotowania:
Kaczka na dziko
Oczyszczoną kaczkę (wnętrze jamy brzusznej na-trzeć uprzednio czosnkiem) obłożyć w misce umytymi, obranymi, opłukanymi i pokrajanymi w plasterki warzywami i posypać posiekanym drobno czosnkiem. 2 szklanki wody osolić, dodać utłuczone przyprawy, zagotować, wlać ocet i wystudzić. Przygotowaną zaprawą zalać kaczkę, przykryć i pozostawić w lodówce na 2-3 dni, przewracając ją 2 razy dziennie. Wyjąć z zalewy, osuszyć, oprószyć solą, ułożyć w brytfannie, posmarować tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec, w miarę potrzeby podlewać zalewą, a pod koniec czerwonym winem. Upieczoną kaczkę pokrajać na zgrabne porcje, ułożyć na półmisku, polać wytworzonym w czasie pieczenia sosem i ozdobić np. listkami sałaty. Podawać kaczkę z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.