Sposób przygotowania:
Kaczka po wiejsku
Kaczkę nacieramy solą od środka,podlewamy rosołem i pieczemy 2 godziny w temperaturze 200*C.W trakcie pieczenia często podlewamy wodą-w sumie 2 szklanki.Gruszki przekrajamy na połowy-nie obieramy i gotujemy w 1 szklance wody z cukrem i szczyptą cynamonu przez około 5 minut.Potem przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.+++Drobno kroimy włoszczyznę i wkładamy ją do kaczki w połowie pieczenia.Kroimy boczek w kostkę i przesmażamy na oleju,dodajemy do niego osączoną fasolkę i chwilkę razem smażymy.+++Sos z pieczenia odcedzamy,zbieramy tłuszcz i rozprowadzamy wodą do objętości 2 szklanek.Gotujemy.Zagęszczamy sos mąką z odrobiną wody.Doprawiamy.Podajemy kaczkę obłożoną włoszczyzną.Układamy obok gruszki które w miejscach nasionek napełniamy borówkami.Osobno podajemy fasolkę z boczkiem.Smacznego!!!