Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Kaczka, sos i galuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kaczka i galuszki w sosie z karmelizowanej cebuli...

Kaczka, sos i galuszki

Składniki:

Kaczka, sos i galuszki

 

  • na galuszki:
  • 400 g mąki pszennej
  • pół szklanki letniej przegotowanej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4 jajka
  • ____________________________
  • kaczka i sos:
  • 2 kacze udka
  • 3 duże cebule
  • olej
  • szklanka mocnego bulionu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki masla
  • ewentualnie mąka pszenna do zagęszczenia

Sposób przygotowania:

Kaczka, sos i galuszki
400g mąki wsypać do miski, wbić 4 jajka, dodać sól i stale mieszając wlewać letnią wodę, kiedy masa bedzie jednolita, należy przecierać ją przez duże oczka sita na osolony wrzątek. Zamieszać i po około 4 minutach wyjmować kluseczki łyżką cedzakową. Kaczkę przyprawić, usmażyć na oleju z każdej strony az nabierze rumianego koloru. Na tym samym tłuszczu, na tej samej patelni smażymy pokrojoną drobno cebulę. Gdy ta nabierze rumianego koloru, dodajemy do niej brazowy cukier i mieszamy, aż cukieir się rozpuści a cebula skarmelizuje - wtedy dolewamy bulion i wino. Mięso wkładamy z powrotem, dorzucamy przyprawy i dusimy całośc tak długo, aż mięso będzie gotowe,jesli sis będzie zbyt rzadki, zaciągamy mąką pszenną rozmieszaną z zimną wodą i zagotowujemy.