Sposób przygotowania:
Kaczka, sos i galuszki
400g mąki wsypać do miski, wbić 4 jajka, dodać sól i stale mieszając wlewać letnią wodę, kiedy masa bedzie jednolita, należy przecierać ją przez duże oczka sita na osolony wrzątek. Zamieszać i po około 4 minutach wyjmować kluseczki łyżką cedzakową. Kaczkę przyprawić, usmażyć na oleju z każdej strony az nabierze rumianego koloru. Na tym samym tłuszczu, na tej samej patelni smażymy pokrojoną drobno cebulę. Gdy ta nabierze rumianego koloru, dodajemy do niej brazowy cukier i mieszamy, aż cukieir się rozpuści a cebula skarmelizuje - wtedy dolewamy bulion i wino. Mięso wkładamy z powrotem, dorzucamy przyprawy i dusimy całośc tak długo, aż mięso będzie gotowe,jesli sis będzie zbyt rzadki, zaciągamy mąką pszenną rozmieszaną z zimną wodą i zagotowujemy.