Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kaczka w czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Podawać z krokietami z ziemniaków, lub pyzami.

Kaczka w czerwonym winie

Składniki:

Kaczka w czerwonym winie

 

  • 1 młoda kaczka,
  • 20 dag grzybów leśnych,
  • 15 dag marchwi,
  • 15 dag pietruszki,
  • 10 dag selera,
  • 1 średnia cebula,
  • łyżki masła,
  • 400 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 listki laurowe,
  • pieprz, sól.

 

Sposób przygotowania:

Kaczka w czerwonym winie
Obrane i umyte warzywa pokroić na plasterki, a cebulę drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać marchew i pietruszkę. Na warzywa położyć pociętą na małe porcje kaczkę. Doprawić solą, pieprzem. Dodać listek laurowy. Polać roztopionym masłem i dusić pod przykryciem, od czasu do czasu skrapiając czerwonym winem. Należy wytopić z kaczki prawie cały tłuszcz, ale tak, aby nie była zbyt sucha. Kiedy mięso jest już miękkie, wyjąć je z rondla. Na pozostałe (w garnku) warzywa wlać wino, Zagotować. Grzyby pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do sosu. Wymieszać. Przed podaniem kaczki polać ją sosem.

Tagi:

grzyby kaczka