Sposób przygotowania:
Kaczka w czerwonym winie
Do miski wsypać estragon,rozmaryn,majeranek,sól i pieprz. Czosnek obrać,przecisnąć ząbki czosnku przez praskę,dodać do ziół,dokładnie rozetrzeć. Wszystkie składniki mieszanki ziołowej wymieszać z żubrówką. Kaczkę opłukać,osączyć,dokładnie natrzeć kaczkę z obu stron. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie przygotowujemy marynatę. Warzywa obrać,opłukać,zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć warzywa do garnka,podlać 250 ml wody,dodać jałowiec,liść laurowy,ziela angielskie,zagotować. Gotować kilka minut na wolnym ogniu,dodać wino i zagotować. Marynatę ostudzić. Kaczkę włożyć do garnka,zalać marynatą i odstawić na 1 dzień w chłodne miejsce co jakiś czas obracać kaczkę na drugą stronę. Po tym czasie kaczkę wyjąć z marynaty,osuszyć i nafaszerować obranymi i pokrojonymi na kawałki jabłkami. Kaczkę zszywamy, wkładamy na brytfannę, wstawiamy do piekarnika na ok. 2 godz. W trakcie pieczenia polewamy kaczkę powstałym sosem.