Sposób przygotowania:
Kaczka w majeranku
Kaczkę dokładnie oskubać z pozostałych piór i pałek , umyć ,osuszyć i natrzeć solą roztartą z czosnkiem (3-4 ząbki) i majerankiem wewnątrz i zewnątrz.Pozostawić w lodówce na parę godzin, najlepiej na noc. Wątróbkę sparzyć , serca lub żołądki ugotować , pokroić na małe kawałeczki , z serc odkroić rurki. Cebulkę pokroić w kostkę ,zeszklić na tłuszczu . Mięso mielone wymieszać z podrobami cebulką jajkiem , wczesniej namoczoną kajzerką i sporą ilością majeranku, ok 2-3 łyżek.Kaczkę wyjąć z lodówki (ja opłukalam nadmiar czosnku i soli i osuszyłam) . Nadziać przygotowanym farszem, zeszyć i włożyć do brytfanny. piec ok. 2 godz w piekarniku najpierw w wysokiej temper.220*C , po czterdziestu minutach zmniejszyć do 180*C. Pierwszą godz piekłam pod przykryciem ,drugą beż przewracając, aby równomiernie się przyrómieniła.
msewka
Jojo
luna
euzebiuszek
Bahus
marietta