Sposób przygotowania:
Kaczka z brzoskwiniami
Kaczkę oczyścić, umyć i osączyć. Goździki zmiażdżyć w moździerzu. Kaczkę natrzeć mieszanką soli, pieprzu i goździków. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim kaczkę ze wszystkich stron, przełożyć ją do rondla, wlać syrop z brzoskwiń i dusić na małym ogniu 30-40min. Gdy kaczka będzie miękka, dodać pokrojone brzoskwinie, wino i dusić jeszcze 10 min. Kaczkę wyjąć z rondla, pokroić na porcje i ułożyć w kształcie tuszki na półmisku. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, dodać do wytworzonego sosu, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Kaczkę polać sosem, a brzoskwinie ułożyć wokół niej na półmisku. Kaczkę posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub ryżem na sypko.