misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Kakaowe pierniczki na miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste piernikowe ciasteczka uwielbiane przez moje dzieci

Kakaowe pierniczki na miodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowe pierniczki na miodzie

 

  • 1 szklanka miodu
  • 2/5 kostki masła lub margaryny (15 dkg)
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki mielonego anyżku
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 0,5 kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Lukier:
  • 1 białko
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • barwniki spożywcze,

 

Sposób przygotowania:

Kakaowe pierniczki na miodzie
Miód, masło, kakao, przyprawy oraz cukier puder roztopić na małym ogniu. Nie dopuścić do zagotowania.. Gdy składniki ładnie się połączą masę przestudzić. Dodać całe jajka i zmiksować. Następnie dosypywać partiami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Warto ją przesiać. Wymieszać. Ciasto wychodzi dość rzadkie więc należy je włożyć do lodówki na około 2 godziny lub na 30 minut do zamrażarki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubośc około 0,5 cm. Wycinamy dowolne kształty i układamu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temp. 170 C. Po upieczeniu ciasteczka studzić na kratce. Lukier: białko ubić na sztywno i połączyć c cukerm pudrem. Podzielić na kilka części. Do każdej dodać inny barwnik. Dowolnie udekorować ciasteczka. Porcja na około 60-70 ciasteczek, w zależności od wykrawanych wzorków.
Kakaowe pierniczki na miodzie
Składniki należy powoli podgrzewać by się połączyły, nie dopuszczając do zagotowania.
Kakaowe pierniczki na miodzie
Ciasto jest rzadkie więc można wymieszać je nawet łyżką
Kakaowe pierniczki na miodzie
Układać ciasteczka na papierze, macie silikonowej lub podsypać blaszkę mąką
Kakaowe pierniczki na miodzie
Po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie więc trzeba uważać przekładając je na kratkę