Sposób przygotowania:
Kalafior zapiekany z wędliną
Kalafior oczyścić, umyć, ugotować wlekko osolonej i osłodzonej wodzie.
Odcedzić, podzielić na mniejsze kawałki.
Ułożyć na dnie naczynia do zapiekania.
SOS:
Masło stopić, dodać mąkę, podgrzać do lekkiego spienienia, odstawić z ognia.
Ciągle mieszając dodać po trochu mleka, zagotować nie przerywając mieszania.
Doprawić solą, wymieszać ze startym serem i wyłożyć na kalafior. Wędlinę pokroić w paski, posypać kalafior.
Zapiekać około 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Posypać natką pietruszki.
Podawać z surówką i ziemniakami.
Odcedzić, podzielić na mniejsze kawałki.
Ułożyć na dnie naczynia do zapiekania.
SOS:
Masło stopić, dodać mąkę, podgrzać do lekkiego spienienia, odstawić z ognia.
Ciągle mieszając dodać po trochu mleka, zagotować nie przerywając mieszania.
Doprawić solą, wymieszać ze startym serem i wyłożyć na kalafior. Wędlinę pokroić w paski, posypać kalafior.
Zapiekać około 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Posypać natką pietruszki.
Podawać z surówką i ziemniakami.