buciol78

buciol78

Szef Kuchni
[Przepisów: 71]

Kanapkowe warkoczyki

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

na śniadanie lub kolację dla naszych pociech.Polecam

Kanapkowe warkoczyki

Składniki:

Kanapkowe warkoczyki

 

  • CIASTO:
  • 200ml.mleka
  • ok.250g. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 dag.drożdży
  • 2 łyżeczki oleju
  • MASŁO CZOSNKOWE:
  • 100g.masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól,pieprz do smaku
  • 3 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki
  • DODATKI:
  • kilka plastrów wędlin
  • sałata lodowa
  • pomidor
  • ogórek zielony
  • cebula
  • szczypiorek

 

Sposób przygotowania:

Kanapkowe warkoczyki
Do miski wlewamy mleko,drożdże,sól i cukier oraz połowę mąki.Mieszamy trzepaczką i odstawiamy rozczyn na jakieś 30 min.w ciepłym miejscu.W między czasie robimy masło czosnkowe.Czyli do miękkiego masła,przeciskamy przez praskę czosnek,doprawiamy do smaku dodajemy posiekaną pietruszkę i energicznie mieszamy.Do rozczynu wlewamy olej i dodajemy resztę mąki oraz jajko.Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy mąki ciasto powinno odklejać się od rąk i miski.Odstawiamy na 10min.w ciepłe miejsce.Po tym czasie z ciasta formujemy równej długości wałeczki i zaplatamy warkoczyki.Tak zaplecione warkoczyki układamy na wysmarowaną olejem blachę i pieczemy w piekarniku o temp.180 stopni przez ok.30min. Upieczone warkoczyki pozostawiamy do ostygnięcia.Po ostygnięciu kroimy wzdłuż na pół.Połówki smarujemy obficie masłem czosnkowym,dodajemy pokrojone dodatki,posypujemy szczypiorkiem.SMACZNEGO.