Sposób przygotowania:
Kanapkowe warkoczyki
Do miski wlewamy mleko,drożdże,sól i cukier oraz połowę mąki.Mieszamy trzepaczką i odstawiamy rozczyn na jakieś 30 min.w ciepłym miejscu.W między czasie robimy masło czosnkowe.Czyli do miękkiego masła,przeciskamy przez praskę czosnek,doprawiamy do smaku dodajemy posiekaną pietruszkę i energicznie mieszamy.Do rozczynu wlewamy olej i dodajemy resztę mąki oraz jajko.Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy mąki ciasto powinno odklejać się od rąk i miski.Odstawiamy na 10min.w ciepłe miejsce.Po tym czasie z ciasta formujemy równej długości wałeczki i zaplatamy warkoczyki.Tak zaplecione warkoczyki układamy na wysmarowaną olejem blachę i pieczemy w piekarniku o temp.180 stopni przez ok.30min. Upieczone warkoczyki pozostawiamy do ostygnięcia.Po ostygnięciu kroimy wzdłuż na pół.Połówki smarujemy obficie masłem czosnkowym,dodajemy pokrojone dodatki,posypujemy szczypiorkiem.SMACZNEGO.
Natala1210
msewka
monia2005
elzbieta8960
margolata
oj tak elzbietko przyłączam się do Twoich marzeń :):) 5:))
luna
buciol78