Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Książka Kucharska: Suszone grzyby - jak je wykorzystać?

Kapuśniaczki z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Najlepiej smakują na gorąco - z keczupem lub smacznym sosem lub do barszczu.

Kapuśniaczki z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniaczki z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczki z grzybami
Kapustę gotujemy. Jeśli jest zbyt kwaśna, wówczas przelewamy ją wodą. Oddzielnie gotujemy suszone grzyby. Po ugotowaniu grzyby miksujemy blenderem lub drobno siekamy. Kapustę kroimy. Następnie na patelni rozgrzewamy olej, podduszamy cebulkę, dodajemy grzyby, a później kapustę. Podsmażamy i odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy mieszając w misce drożdże, cukier i letnie mleko. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, wyrośnięte drożdże, sól i ocet. Następnie margarynę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, rozsmarowujemy na nim kapustę i zwijamy w rulon. Kroimy go na kawałki, a kapuśniaczki posypujemy makiem. Układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 160 stopni przez około 20- 25 minut.
Kapuśniaczki z grzybami
Kapustę kwaszoną gotujemy do miękkości z dodatkiem wody.
Kapuśniaczki z grzybami
Suszone grzyby po umyciu zalewamy wodą i gotujemy.
Kapuśniaczki z grzybami
Farsz z kapusty rozsmarowujemy na cieście.
Kapuśniaczki z grzybami
Rulon kroimy na ukośne kawałki nadające kształt kapuśniakom.