Sposób przygotowania:
Kapuśniaczki z grzybami
Kapustę gotujemy. Jeśli jest zbyt kwaśna, wówczas przelewamy ją wodą. Oddzielnie gotujemy suszone grzyby. Po ugotowaniu grzyby miksujemy blenderem lub drobno siekamy. Kapustę kroimy. Następnie na patelni rozgrzewamy olej, podduszamy cebulkę, dodajemy grzyby, a później kapustę. Podsmażamy i odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy mieszając w misce drożdże, cukier i letnie mleko. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, wyrośnięte drożdże, sól i ocet. Następnie margarynę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, rozsmarowujemy na nim kapustę i zwijamy w rulon. Kroimy go na kawałki, a kapuśniaczki posypujemy makiem. Układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 160 stopni przez około 20- 25 minut.