edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pachnący wędzonką kapuśniak z kiszonej w domu kapusty.

Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach

 

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach
Skrzydełka zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, dodać ziela angielskie i liść laurowy, gotować do miękkości mięsa. Marchew obrać, umyć, zetrzeć na dużych oczkach. Kapustę, jeśli jest kwaśna, odcisnąć. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, mieszając obsmażyć na nim marchew i kapustę. Warzywa zalać przecedzonym wywarem ze skrzydełek, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gotować do miękkości kapusty. W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać niewielką ilością wody (tak, żeby były tylko przykryte), lekko posolić i ugotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały, dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, mielonym kminkiem i ewentualnie szczyptą cukru. Mięso oddzielić od kości i dodać do zupy, gotować wszystko razem jeszcze chwilę, żeby smaki się połączyły.
Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach
Skrzydełka zalać zimną wodą i gotować do miękkości.
Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach
Kapustę i marchewkę obsmażyć na łyżce oleju.
Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach
Warzywa zalać przecedzonym wywarem ze skrzydełek.
Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach
Dodać ugotowane oddzielnie ziemniaki razem z wodą.