Sposób przygotowania:
Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach
Skrzydełka zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, dodać ziela angielskie i liść laurowy, gotować do miękkości mięsa. Marchew obrać, umyć, zetrzeć na dużych oczkach. Kapustę, jeśli jest kwaśna, odcisnąć. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, mieszając obsmażyć na nim marchew i kapustę. Warzywa zalać przecedzonym wywarem ze skrzydełek, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gotować do miękkości kapusty. W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać niewielką ilością wody (tak, żeby były tylko przykryte), lekko posolić i ugotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały, dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, mielonym kminkiem i ewentualnie szczyptą cukru. Mięso oddzielić od kości i dodać do zupy, gotować wszystko razem jeszcze chwilę, żeby smaki się połączyły.
zbysiowa
edytaha
Madziu, zawartość zjadaj, miseczki nie zabieraj, bo Kuba by się zapłakał, to jego ulubiona :)