Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kapusta kiszona z mielonym mięsem (Węgry)

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 7

Posiekać cebulę i czosnek, zeszklić na oliwie na małym ogniu. Dodać mielone mięso,

Kapusta kiszona z mielonym mięsem (Węgry)

Składniki:

Kapusta kiszona z mielonym mięsem (Węgry)

 

  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 40 dag mielonego mięsa (mogą być różne rodzaje
  • sól
  • pieprz (świeżo zmielony)
  • łyżka zmielonej łagodnej papryki
  • łyżka kminku
  • 1/2 łyżki majeranku (suszonego)
  • 1/2 łyżki smalcu
  • 50 dag kiszonej kapusty (ja kupuje w słoiku - jest łagodniejsza, niż te z beczki)
  • 25 dag długo ziarnistego ryżu
  • 2 liście laurowe
  • 1/4 l bulionu (może być z kostki)
  • 25 dag kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona z mielonym mięsem (Węgry)
Posiekać cebulę i czosnek, zeszklić na oliwie na małym ogniu. Dodać mielone mięso, zwiększyć ogień na max i mieszając smażyć, aż będzie gotowe do jedzenia. Dodać sól, pieprz, paprykę, kminek i majeranek. Żaroodporne naczynie (najlepiej żeliwny garnek) wysmarować smalcem. Odsączyć kiszoną kapustę i układać warstwami do garnka kapustę (1/2), surowy ryż, mięso i następnie pozostałą kapustę. Śmietanę wymieszać z sosem sojowym i polać po wierzchu, jako ostatnią warstwę. Wlać po bokach ostrożnie bulion. Garnek przykryć pokrywką, wstawić do zimnego piekarnika ustawić na 160˚C i zapiekać przez 90 minut. Przed podaniem posypać posiekana natką.