anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Kapusta postna mojej babci

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Taką kapustkę,robi moja babcia na wigilię, tylko daje jeszcze więcej grzybków,jest wyśmienita.

Kapusta postna mojej babci

Składniki:

Kapusta postna mojej babci

 

  • 1½ kg kapusty kwaszonej lekko kwaśnej
  • 1 duża marchew
  • 1 duża cebula
  • 2 garstki suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki mąki
  • 8 łyżek oleju kujawskiego + 4 łyżki
  • woda po gotowaniu grzybów
  • listek laurowy

Sposób przygotowania:

Kapusta postna mojej babci
Kapustę zalać niewielką ilością wody,dodać 4 łyżki oleju,startą marchewkę na tarce o grubych oczkach,gotować około 30 min. Po tym czasie, kapustę wylać na durszlak, niech obcieknie. Grzybki zalać 1/2 litra wody ,gotować około 20 min,następnie przecedzić,(wodę po grzybach zostawić),zmielić przez maszynkę do mięsa. Wlać 8 łyżek oleju na patelnię,wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę przesmażyć na złoty kolor,dodać mąkę i chwilkę podsmażyć. Do zasmażki,włożyć posiekaną dużym nożem ugotowaną kapustkę,dodać zmielone grzybki,podlać wodą z grzybów,posolić popieprzyć i mieszając podsmażać około 7 min. Smacznego.