monika1004

monika1004

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Kapusta z grzybami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna kapusta wigilijna z grzybami.

Kapusta z grzybami. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapusta z grzybami.

 

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 20 dkg suszonych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki)
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z grzybami.
Suszone grzyby zalewamy wodą i moczymy przez godzinę. Następnie w tej wodzie gotujemy też około godziny pod przykryciem. Kiszoną kapustę wkładamy do garnka, zalewamy ją niewielką ilością wody. Do kapusty ścieramy na dużych oczkach marchewkę, a cebulę kroimy na cienkie paseczki i wszystko razem gotujemy, aż kapusta zrobi się miękka. Masło podsmażamy na patelni z łyżką mąki. Ugotowane grzyby razem z wywarem oraz zasmażką z masła i mąki dodajemy do kapusty i chwilkę gotujemy. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
Kapusta z grzybami.
Do przygotowania potrawy potrzebujemy 1 kg kiszonej kapusty i 20 dkg grzybków.
Kapusta z grzybami.
Najlepsza jest kapusta kiszona "własnej produkcji" :)
Kapusta z grzybami.
Do kapusty dodajemy startą marchewkę i pokrojoną cebulę.