Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Kapusta z grzybami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tradycyjna potrawa na Wigilię. Wspaniała. Aromatyczna.

Kapusta z grzybami

Składniki:

Kapusta z grzybami

 

  • 3 kg kiszonej kapusty
  • 1 słoik suszonych grzybów
  • 1 szklanka oliwy słonecznikowej
  • pieprz mielony
  • maggi w płynie
  • cukier
  • 2 kostki bulionu warzywnego Knorra
  • ¼ kostki masła

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z grzybami
Potrawę zaczyna się przygotowywać cztery dni przed Świętami . Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Dodać kostki bulionowe . Gotować przez 2 godziny . Grzyby namoczyć , zalać wodą i ugotować . Odcedzić ( wodę z gotowania wlać do kapusty ) . Grzyby drobno pokroić .Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim grzyby ( ok. 5 minut – mieszając ), wrzucić do kapusty . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez następne 2 godziny . Zostawić w chłodzie do następnego dnia . Znów dusić 2 razy po 2 godziny . Doprawić pieprzem i maggi . Przez następne dwa dni do Wigilii podgrzewać kapustę codziennie 2 razy po ½ godziny. Z tej kapusty robić pierogi z kapustą i grzybami . A jak zostanie po Świętach to doskonale nadaje się na bigos ( będzie fantastyczny ) , lub łazanki z kapustą .