kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Kapusta z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nigdy jej nie może zabraknąć na naszym stole wigilijnym.

Kapusta z grzybami

Składniki:

Kapusta z grzybami

 

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 10 dkg masła
  • 5 dkg suszonych grzybów-podgrzybka
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kapusta z grzybami
Kapustę kroimy,zalewamy wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu jakieś 30 minut.dodajemy do kapusty kminek.Grzyby dusimy w małej ilości wody do miękkości.Studzimy i kroimy w paseczki.Wywar grzybowy zostawiamy.Łączymy kapustę z wywarem z grzybów z posiekanymi grzybami.Siekamy cebulkę.Zeszklamy cebulę na oleju a potem dodajemy ją do kapusty.Dodajemy masło i doprawiamy do smaku pieprzem.Gotujemy jeszcze 20 minut bez przykrywki tak by woda odparowała.Najlepiej jeśli przyrządzimy to danie 2 dni wcześniej-będzie wtedy lepsze.Smacznego!!!