Sposób przygotowania:
Kapusta z grzybami suszonymi
Suszone grzyby włożyć do garnka zalać wodą i pozostawić na całą noc. Rano ugotować je w tej samej wodzie w której się moczyły. Gdy woda zawrze gotować około 5-7 minut. Odcedzić, ale wody spod gotowania nie wylewać!! Gdy grzyby przestygną pokroić w paski. Kapustę poszatkować, jeśli jest za kwaśna to przepłukać, włożyć do garnka zalać 2-2,5 szklanki wody, dodać listek, goździki i ziele ugotować do miękkości. Odparować jak najwięcej wody. W tym czasie obrać pieczarki i pokroić w półplasterki. Cebulę drobno pokroić. Tłuszcze rozgrzać, wrzucić cebule i od razu pieczarki, smażyć razem do momentu aż pieczarki zmniejszą swoją objętość o połowę. Podlać połową szklanki wody z spod gotowania grzybów. Zamieszać i chwilę pogotować. Posolić i dodać pieprz. Zmniejszyć płomień i wrzucić na patelnię pokrojone grzyby, smażyć około 1 minuty co chwila mieszając. Do kapusty dodać mąkę, zamieszać i podlać chochlą wody spod gotowania grzybów. Dodać zawartość patelni i porządnie wymieszać. Doprawić do smaku, ale ostrożnie ponieważ grzyby są już dosmaczone. Zamieszać i gotować razem jeszcze około 2-3 minut. Gotowe:-) Można zjeść od razu albo po ostygnięciu zapakować do pojemnika i wstawić do zamrażalnika niech czeka do świąt;-) SMACZNEGO!
Welina