tokijka

tokijka

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Karbonara makaron w śmietanowym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

potrawa włoska trochę udogodniona przez 17 lat gotowania

Karbonara makaron w śmietanowym sosie

Składniki:

Karbonara makaron w śmietanowym sosie

 

  • makaron do wyboru
  • sos: 2 Dł. oliwy z oliwek lub oliwki hiszpańskiej (hej,ho)
  • 2 plastry (do wyboru) boczku
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany gdy za gesta dodać mleka
  • kostaka rosołowa lub Vegeta do smaku
  • sól i pieprz
  • czosnek starty do smaku
  • ser Parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Karbonara makaron w śmietanowym sosie
zarumieniamy pokrojony w kawałeczki boczek i czosnek(przypalony czosnek będzie gorzki).Zalewamy śmietaną, dodajemy kostke rosolową i doprowadzamy do wrzenia.Gdy śmietana jest zbyt gęsta ja wlewam pierwsze mleko i następnie dodaję śmietanę.
Ugotować makaron w/g zaleceń na opakowaniu.
Zdjąċ sos z gazu i mieszjąc bez przerywania (ważne bo zrobi się jajecznica) zagęszczamy nasz sos powoli dodając rozbełtane jajka.Jeżeli sos jest zbyt mało kremowy postawić na gazie ale należy pamiętać,że gorący makaron też go ogrzeje.
Ugotowany ,odcedzony makaron dodaċ do patelni z sosem.Natychmiast podawaċ posypany pietruszką. Można też jeszcze posypać boczkiem i czosnkiem.
Jeszcze każdy sobie sypie Prmezan i GOTOWE!!!